اللّهمَّ کُن لِولیکَ الحُجَّه ابن الحَسن صلواتُک علیه و عَلی آبائِه فی هذه السّاعَه و فی کلِّ ساعَه وَلیاً و حافِظاً و قائِداً و ناصِراً و دَلیلاً و عَیناً حتّی تُسکنهُ عَرضَک طَوعاً و تُمَتِّعَهُ فیها طَویلاً.
شب شهادت صدیقه طاهره حضرت زهرای مرضیه سلام الله علیها است با فرض اینکه شهادت حضرت زهرا از نظر زمانی چندین قول دارد نَه ۲ قول شاید نزدیک به ۸ یا ۹ قول نقل شده در ماه رمضان نقل شده در ایام دیگر نقل شده اما تقریباً یکی از محکم ترین اقوال درباره شهادت ایشان همین سوم جمادی الثانی است که فردا است. بزرگان شیعه و علمای تاریخ این تاریخ را محکم تر دانستند برای سالروز شهادت بانوی بزرگوارمان . شبهای گذشته توفیق داشتم راجع به معاد باوری و شب قبلش بحث حضرت زهرا و خدا محوری نکاتی را بگویم
امشب از یک منظر دیگر می خواهیم بحث کنیم و آن بحث روابط حضرت زهرا سلام الله علیها است رابطه با پدر رابطه با همسر رابطه با فرزند رابطه با خادم. می دانید انسان یک موجود اجتماعی است نمیتواند بدون رابطه باشد بالاخره مرتب با همدیگر تعامل و گفتگو دارد گفتگو و تعامل با هم یک اخلاقی را ایجاد میکند به آن می گویند اخلاق اجتماعی. بخش عمدهای از آیات قرآن در بحث اخلاق اجتماعی است، شما سوره ی حجرات را ببینید سوره های دیگر را ببینید مرتب به مردم تذکر می دهد توی روابط این را رعایت کنید این کار را انجام ندهید این طور به هم برسید مواظب هم باشید البته پدر و مادر اولویت دارد سفارشی هست.
۴ مرتبه کنار نام خدا نام والدین هست اما در سوره ی نسا یک بار کنار خدا ارحام آمده ؛ اتَّقوا اللهَ الَّذی تَسائَلونَ بِهِ و الاَرحامَ، مردم خدا از ارحام سوال می کند از شما باید پاسخ بدهید. پس بحث روابط اجتماعی خیلی مهم است چون انسان یک موجود اجتماعی است تعامل با دیگران دارد در حوزه اخلاق اجتماعی یک کلیاتی هست من نمی خواهم بحث کنم، کاری به فرد ندارد مثلاً در حوزه ی اخلاق اجتماعی خوش اخلاقی وفای به عهد امانت داری صداقت اینها اصولی هست که در حوزه اخلاق اجتماعی ضروری هست . مثلا اگر ما به قولمان عمل نکنیم اجتماع از هم می پاشد اگر به امانت خیانت کنیم اگر دروغ بگوییم اینها چیزهایی هست که در حوزه اخلاق اجتماعی مبنا است. این نمونههایی که عرض کردم.
بحث من امشب اینها نیست من سه چهار محور را در اخلاق اجتماعی و روابط برایتان بگویم اولینش والدین هست چون اکثر شما جوان هستید و پدر و مادرهای شما در قید حیات هستند بگذارید اول از رابطه ی حضرت زهرا با پدر و مادر بگویم، بعد هم رابطه شان با فرزند و بعد با همسر. رابطه با والدین آدرس میدهم ببینید سوره ی اسراء که به سوره ی بنی اسرائیل هم معروف هست آیه ۲۳ تا ۴۰ خیلی این هفده آیه مهم هست برای اینکه بدانید چقدر مهم هست خلاصه اسلام در این ۱۷ آیه آمده خلاصه اخلاق و معارف چون خود خدا بعد از اتمام این چند آیه می فرماید: حکمت همینها هست اگر کسی حکمت می خواهد مگر نمی گوییم پیغمبر آمده به ما حکمت یاد بدهد:
هُوَ الَّذِي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولًا مِنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ و يُعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ؛ پیغمبر آمده قرآن یاد بدهد و حکمت، حکمت چی است؟ از آیه ۲۳ تا ۴۰ آیه چهلم که این هفده آیه تمام می شود می فرماید: ذَلِكَ مِمَّا أَوْحَى إِلَيْكَ رَبُّكَ مِنَ الْحِكْمَةِ؛ این هایی که اینجا گفتی در این هفده تا آیه همان حکمت هست، قرآن را باز کنید یک دوره اخلاق را در آیات ۲۳ تا ۴۰ سوره اسراء ببینید اما چیزی که مهم هست اولینش بعد از توحید این هست که می خوانم : لا تَعْبُدُونَ إِلاَّ اللَّهَ وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً ؛ می گوید خدا را بندگی کنید به پدر و مادرتان احترام کنید چه جوری احترام کنیم ؟ مخصوصاً اگر پیر شدند لا تَقُل لَهما افِّ ، چهرهتان را در هم نکشید در مقابلشان لا تَنهَرهُما ، داد نزنید سرشان قوله قولاً کریماً ،و محترمانه با آنها حرف بزنید.
شخصی آمد پیش پیغمبر خدا گفت یا رسول الله جایگاه پدر و مادر چقدر است ؟ پیغمبر فرمود که هما جنّتُكَ و نارُكَ، بهشتت اینها هستند و جهنمت همین ها هستند. میتوانید بهشتی شوید با پدر و مادرتان میتوانید جهنمی شوید.
یک کسی آمد خدمت پیامبر گرامی اسلام عرض کرد : یا رسول الله پدر و مادرم فوت کردند من دیگر وظیفه ای ندارم بالوالدین احسانا چه احسانی به آنها کنم ؟ فرمود: در عالم برزخ هم نیاز به احسان دارند آقا چه جوری احسان کنم؟ فرمود: الصلاة عَنهما، نماز برایشان بخوان الاستغفارُ لهما، برایشان طلب مغفرت کن.
یک دعایی در قرآن هست تو قنوت نماز بخوانید این دعا در سوره احقاف آیه ۱۵ هست خیلی قشنگ هست هم دعا برای خودتان هست هم برای پدر و مادر هست و هم برای اولاد هست کسانی که بچه دارند یا بعداً ازدواج می کنند اولاد دار می شوند رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ ؛ هم خودم هم پدر و مادرم ببینید در ادامه میگوییم وَأَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي؛ در آیه ۱۵ سوره احقاف خود آمده والدین آمده اولاد هم آمده .
پیغمبر فرمود پدر و مادر از دنیا رفتند برایشان دعا کن طلب مغفرت کن از طرفشان نماز بخوان، اَکرِم اِکرام الصدیق ،دوستانش را اکرام کن . مثلاً پدرت شریکی داشته شریکش را احترام کن . پیغمبر اکرم یک فقط هدیه برایشان آورده بودند فرمود : این را ببرید خانه ی فلان خانم بدهید ، گفتند چرا ؟ فرمود: این از دوستان خدیجه ی کبرا بود خدیجه از دنیا رفته چون خدیجه با او دوست بوده ما دوستش را هم تحویل می گیریم.
اگر پدرت از دنیا رفته دوستانش را تحویل بگیر . بعد فرمود: صلَهُ رحمِهِما، فامیل های پدری عمه عمو پسر عمه پسر عمو یا مادری فرقی نمی کند آنها را تحویل بگیر. اسلام خیلی برای این موضوع اهمیت قائل هست .
در روایات ما انقدر برای پدر و مادر جایگاه باز شده آنقدر اهمیت داده شده که می فرماید هُما جنَّتُک و نارُک این ها بهشت و جهنم تو هستند. حالا من دیگر روایات احترام به پدر و مادر را نمی خوانم . جوان ها مواظب باشید داد سر پدر و مادر بد اخلاقی الفاظ ناپسندی، میگویند خوب پدر من بد اخلاق است.
آمد پیش امام صادق گفت آقا مادرم مسیحی است من مسلمان هستم باز هم احترامش کنم؟ فرمود بله؛ سه تا اصل بین المللی هست که مسلمان و کافر ندارد باید رعایت کنید ، یعنی این سه اصل مال همه هست : ثَلاثٌ لَيْسَ لاَِحَدِ مِنَ النّاسِ فيهِنَّ رُخصَةٌ؛ سه چیز هست طرفت هر که می خواهد باشد باید مراعات کنیم:
۱. بِرُّ الْوالِدَينِ مُسْلِما كانَ اَوكافِرا؛ احترام به والدین ولو کافر باشد بله کفرش را شما نپذیر اما این طور نیست که به او بی احترامی کنید . ابوجهل خیلی آدم بدی هست در جنگ بدر هم به درک واصل شد باز هم داشت به پیغمبر فحش می داد ناسزا میگفت. عبدالله ابن مسعود نشست روی سینه اش سر از بدنش جدا کند باز هم به پیغمبر داشت ناسزا می گفت که رسول خدا فرمود: فرعون هم از او بهتر بود چون فرعون وقتی در رود نیل داشت غرق می شد گفت: خدایا غلط کردم آمنتُ بربِّ موسی و هارون، من ایمان آوردم منتها دیگر دیر شد دیگر فایده نداشت از ترس آب گفت از ترس خدا نگفت.
ولی ابو جهل لحظه آخر هم ناسزا میگفت این آدم با این سابقه بد یک پسر جوانی دارد به نام عکرمه ۲۱ سالش بود این مسلمان شد مسلمان که شد مسلمانها پیش این به پدرش فحش میدادند و میگفتند بابای فلان فلان شده اش خدا لعنتش کند خیلی ابوجهل پیغمبر را اذیت کرده بود بخشی از آیات قرآن مثل سوره علق در مذمت ابو جهل هست . پیغمبر اکرم مسلمان ها را صدا زد دیگر جلوی این بچه به پدرش توهین نکنید لا سبَّ ؛با اینکه پدرش خیلی آدم بدی بود خیلی هم مرا اذیت کرد ولی من راضی نیستم اولادش اذیت شود، حالا اگر هم مستحق هست جلوی بچه انجام ندهید.
متوکل عباسی خیلی خبیث بود ناسزا می گفت به اهل بیت چند بار کربلا را تخریب کرد یک بار در یک جلسهای به حضرت زهرا فحش داد ناسزا گفت پسرش منتصر آمد پیش امام هادی گفت بابای من به مادر شما حضرت زهرا ناسزا گفت این جور جسارت کرد، آقا فرمود: حکمش قتل هست . امام کبیر هم به خاطر همین حکم قتل سلمان رشدی را داد چون سبّ کرد سابُّ النبی و سابُّ الائمه کسی که فحش بدهد به امام و پیامبر حکمشان قتل هست. گفت آقا من خودم این کار را انجام بدهم؟ گفت نه بابایت هست و ما باید این کار را بکنیم، اگر این کار را کنی عمرت کوتاه می شود. گوش نداد و پدرش را کشت و به حکومت رسید شش ماه بعد از دنیا رفت.
یعنی اثر وضعی بی احترامی به پدر و مادر حتی با اینکه پدرش بد بود اثر وضعی اش کوتاهی عمر هست . عکسش هم هست اثر وضعی احترام به والدین برکت در عمر هست برکت در زندگی هست . بعضی مادر ها می آیند پیش ما میگویند جوانمان این طور هست میگویم به بابایش بگو برایش دعا کند؛ می گوید من بکنم عیب دارد ؟ میگویم نه عیبی ندارد
ولی چهار گروه دعایشان مستجاب هست حدیث داریم :
دعاءُ الوالد لولده، دعای پدر در حق اولاد البته عکسش هم داریم دعای ولد در حق پدر. دعای روزه دار موقع افطار میگویند مستجاب هست نه که فکر کنید یک ماشین شاسی بلند فردا صبح برایتان آماده است دعا شرایطی دارد بعضی ها می گویند آقا مریض هستم دعا کردم خوب نشدم. یک کتابی چاپ شده به نام نهجُ الدعاء، دو جلد هست راه دعا ،شرایطی دارد ضوابطی دارد ضمن اینکه اجابتدعا به این معنا نیست که شما میخواهید بهش می رسی نه یعنی خدا پاسخ میدهد توجه میکند ممکن است بگوید صلاح نیست این مرد خوب شود، برای حضرت زهرا بچه هایش دعا کردند شفا پیدا نکرد دعای امام حسن و امام حسین بود.
حضرت نوح برای بچه اش دعا کرد گفت خدایا این بچه به من ملحق شود منحرف نشود قابلیت در پسر نوح نبود توقع ما در دعا بالا نرود ولی می خواهد بگوید زمینه ی اجابت دعای چهار گروه فراهم هست .دعای پدر در حق اولاد ، یکی کسی که روزه دار هست موقع افطار ، یکی هم حاج کسی که مکه میرود عمره می رود و چهارم هم مظلوم علیه ظالم اگر نفرین کند. اربعه مستجاب لهم.
سه تا اصل بین المللی هست یکی احترام به والدین یکی امانت داری و امانت یکی هم وفای به عهد. شما به کافر هم قول می دهی باید وفای به عهد داشته باشی. لذا مقام معظم رهبری فرمود ما تو مسئله ی تعهد برجام بد عهدی نمیکنیم چون وفای به عهد جزو اعتقادات ما هست. در صفین بعضی ها به حضرت امیر گفتند آقا شما نپذیرید این معاهده را فرمود نه قرارداد بسته شده و من نقض کننده نخواهم بود. در صلح حدیبیه بعضی ها از پیغمبر خواستند زیر بار نرود فرمودند من امضا کردم پایش می ایستم البته صلح حدیبیه را آنها شکستند بعد هم پیغمبر حمله کرد به مکه.
سه تا احترام را امشب در سیره حضرت زهرا می خواهم بگویم اولین نقش والدین حالا بیایید راجع به حضرت زهرا و پدر ومادرش. مادرش را که ایشان خیلی درک نکرد پنج سالش بود مادر از دست داد ولی همان موقع که مادر باردار بود یک روز خدیجه کبری به پیغمبر اکرم عرض کرد یا رسول الله این بچه که در شکم من هست با من حرف میزند کانت حدَّثها بَطنها ، این بچه که در شکم من هست حرف میزند. آن موقع مثل حالا نبود که متوجه شوند بچه دختر هست یا پسر هست کسی تشخیص نمی داد اولاد را به حسب ظاهر، پیغمبر خدا فرمودند یا خدیجه هذا جبرییل یُبَشّرُنی انَّها اُنثی أنها النسلة الطاهرة المیمونة،جبرئیل آمده میگوید این بچه دختر است و قرار است خدا نسل من را از این دختر قرار دهد که همین طور هم شد.
زن های حجاز حضرت خدیجه را ترک کرده بودند محل نمیگذاشتند این دختر در شکم مادر به مادرش آرامش می داد اینها استبعادی ندارد حضرت عیسی در گهواره صحبت می کرد بعد هم که مادرش از دنیا رفته بود مرتب سراغش را می گرفت از بابا. این احترام به مادر.
نسبت به رسول خدا هم که قبلا اشاره کردم بچه بود کنار پدرش ایستاده بود همین ابوجهل که الان اسمش را بردیم یک سیراب شتر که پر از کثافات بود انداخت رو بدن پیغمبر و فرار کرد تمام بدن پیغمبر آلوده شد به این کثافاتی که داخل سیراب بود ، حضرت زهرا پدر را آورد منزل و پاک کردند آب ریختند شستند لباسها را، پیغمبر اکرم فرمودند: فداها ابوها پدر به قربانت انت امُّ ابیها تو مثل مادر برای من می مانی در سن ۴، ۵ سالگی این احترام به پدر.
همین روزها وقتی که امیر المومنین میگوید آمدم دیدم حضرت زهرا تقاضایی از من دارد؛ علی جان من از شما تقاضایی دارم، تو تقاضایی داشته باشی از من بر بیاید و انجام ندهم؟ گفت آن پیراهنی که پدرم را توش غسل دادی؛ وقتی پیامبر را غسل می دادند یک پیراهن تنش بود این پیراهن را حضرت امیر به عنوان تبرّکی از پیامبر نگه داشت. گفت می شود این پیراهن را به من بدهی این را بو کنم بوی پدرم را از آن استشمام کنم ؟ حضرت امیر می گوید من نمی خواستم این کار را انجام بدهم می دانستم برای حضرت زهرا ممکن است ایجاد سختی کند اما چون از من خواسته بود رفتم پیراهن را آوردم، تا پیراهن پدر را روی صورت گذاشته از حال رفت غُشِیَ اِلیها.
بعد از رحلت پیغمبر مرتب می آمد کنار قبرش شعر می خواند: ماذا علي من شم تربت احمد ان لا يشم مدي الزمان غواليا؛ بابا بوی قبر تو را کسی استشمام کند دیگر عطر نمیخواهد، صبت علي مصائب لو انها صبت علي الايام صرن لياليا؛ مصیبتی بر من گذشت که اگر بر روز نازل می شد شب می شد. علاقه ی شدیدی بین این پدر و دختر بود جوان ها به پدر و مادر احترام کنید تندی نکنید بد اخلاقی نکنید به حرفشان گوش بدهید بله اگر حرفشان خلاف شرع باشد یک پدری به بچه اش بگوید نماز نخوان نه حجاب را رعایت نکن نه، قرآن هممرز گذاشته ولی نسبت به احترام به والدین خیلی توجه کنید بزرگان ما شخصیت های ما گاهی پا جلوی پدر و مادر دراز نمی کردند .
مرحوم شیخ انصاری مادرش از دنیا رفته بود در تشییع جنازهاش عمامه اش را برداشته بود داد می زد گفتند آیت الله عظما رئیس حوزه استاد ، زشت هست برای شما ، گفت من هر چه دارم از جنازه در آن تابوت دارم از مادرم هست شیخ انصاری شدنِ من از مادرم هست . مخصوصا نسبت به مادر.
یک وقتی کسی آمد پیش پیغمبر گرامی اسلام گفت یا رسول الله من خیلی گناه کردم چه کنم؟ مثل این که دختر زنده به گور کرده بود در جاهلیت حالا اسلام آوردم، پشیمان هستم دیگر آن دختران را نمی توانم زنده کنم چه کنم ؟ حضرت فرمودند: مادرت در قید حیات هستند؟ فرمودند نه فرمودند پدر ؟گفت :بله گفت برو پدرت را احترام کن وقتی می رفت فرمود کاش مادرت زنده بود معلوم می شود اثر احترام مادر در زدودن گناه بیشتر هست در استغفار بیشتر هست. این بخش اول رابطه حضرت زهرا با والدین .
2-بخش دوم رابطه با فرزند، این آیه قرآن هست قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ ؛ مردم خودتان و بچه هایتان را از جهنم نجات دهید ذریه تان آن را دعا کنید مواظب باشید که اسلام میگوید انسان نسبت به خانواده و بچه هایش حساسیت داشته باشد توجه داشته باشد اسلام نگاهش به دختر و پسر نگاه قشنگی هست این حدیث را ببینید این حدیث بر تارک روایات ما درباره ی اولاد می درخشد در عصری که ادعای حمایت از زن و دختر می کنند ۱۴۰۰ سال پیش امام صادق چه فرموده؟ البنون نِعَم البناتُ حَسَنات ، پسر نعمت است دختر حسنه هست . چقدر قشنگ گفت اینها را اسلام در پاسخ جریانی فرمود که دختر را اصلا اولاد حساب نمی کردند ارث بهش نمی دادند زنده به گورش می کردند. چه نگاه قشنگی اسلام دارد.
یک وقتی به امام سجاد گفتند آقا حسن بصری یک چیزی گفته حسن بصری از آدم هایی بود که در زمان حضرت امیر بوده ولی درخط حضرت نبود در جنگ جمل آقا را یاری نکرد در کربلا امام حسین را یاری نکرد،گاهی با امام سجاد بینشان حرفهایی می شد. گفتند حسن بصری گفته بئسَ الشیء الوَلد ،بد چیزی هست اولاد، الان بعضی ها می گویند تا زنده هست مالت را می خورد اذیتت می کند بعد هم که مردی مالت را می خورد. امام سجاد فرمود بد حرفی زده نِعمَ الشیء الولد، خوب چیزی هست اولاد تا زنده هستی زیبایی تو هست المال و البنون زینت الحیاه دنیا ، اسلام می گوید اولاد و پول بد نیست مال حرام بد هست اینها زیبایی هست وقتی هم از دنیا رفتی برایت طلب مغفرت میکند مردم می گویند خدا پدرش را بیامرزد اولاد خوب باشد .
حضرت عیسی علیه السلام از قبرستان رد می شد به حواریون فرمودند صاحب این قبر را دارند عذاب می کنند اینها متوجه می شدند ما تو قبرستان برویم چیزی متوجه نمی شویم روی همه قبرها نوشته آرامگاه بعضیها آتشگاه است ولی آن کسی که سنگ می نویسد اگر بنویسد آتشگاه کسی ازش نمی خرد باید بنویسد خُلد آشیان جنّت مکان ، بنویسد جهنم مکان کی می رود بخرد ؟ ولی واقعاً بعضی قبرها جهنم مکان هست خُلد آشیان نیست آرامگاه نیست.
پیغمبر اکرم هم گاهی اصحاب را می آورد کنار قبر می فرمود : صاحب این قبر را دارند عذاب میکنند یک بار هم یکی گفت یا رسول الله نمی شود ما هم بفهمیم که چه قبری عذاب می شود؟ فرمود بله ولی یک شرط سختی دارد لَوْ لا تَكْثیرٌ فی كَلامِكُمْ وَ تَمْریجٌ، اگر حرف های بیخود روی زبانتان جاری نمی شد کنترل زبان داشتید و کنترل قلب یعنی نیت های بی خود سوء ظن و بدگمانی کینه اگر این دوتا پاک می شد میدیدید آنچه که من می دیدم یعنی خواست بگوید محال هست.
بله داشتیم استثنا بوده مرحوم شیخ عباس قمی می گوید من در وادی السلام نجف دیدم صدای ناله شدیدی می آید مثل اینکه شتری را داغ می کنند نعره می کشد نعل می زنند حیوانی را . می گوید شب بود آمدم دیدم یک جنازه را دارند دفن می کنند این نعره می کشد بچهها ایستادند نگاه میکنند کسی نمی شنود فقط من میشنیدم .
بله بعضی از بزرگان ما می شنیدند این چیزها را خود شیخ بهایی آمد توی قبرستان تخت فولاد اصفهان خیلی قبرستان مهمی هست قبرهای بزرگان و شخصیت هایی که خدمت امام زمان رسیدند توش هست رفت سر قبر بابا رکنُ الدین از علمایی که آنجا دفن هست دیدند شیخ بهایی یک مرتبه بهم ریخت اصلاً آن لبخند و حالات قبل را ندارد آمد خانه گفتند چی شد؟گفت شما چیزی نشنیده اید آنجا؟گفتند نه ما رفتیم فاتحه خواندیم آمدیم گفت از قبر ندایی برخاست به من گفت شیخنا به فکر خودت باش مرگت نزدیک است،گفتند بابا ول کن خیال کردی گفت نه خیال نکردم .
شیخ بهایی مشهد دفن هست خیلی مرد بزرگی هست خیلی عالم بود هنوز پی به علمش نبردند کِی منار جُنبان درست کرده الان می توانند هم چنین کاری انجام دهند ؟ آن حمام و ساخت و ساز هایش در اصفهان خیلی مرد بزرگی بود ۶ ماه بعد هم از دنیا رفت شنید که بهش گفت شیخُنا به فکر خودت باش مرگت نزدیک است. بله گاهی میشنیدند افراد عادی .
حضرت عیسی علیه السلام داشت رد می شد دید صاحب یک قبر را عذاب می کنند فرمود صاحب این قبر خیلی در عذاب هست گفتند ما نمی توانیم برایش کاری بکنیم؟ گفت نه چه کار می توانیم بکنیم. دیشب آیه را خواندم سوره نجم آیه ۳۶، و لا تزروا وازره وزرَ اُخری، کسی بار گناه دیگری را بر دوش نمیکشد. گفتند ما کاری نمی توانیم بکنیم آمدند مدتی بعد دوباره رد می شدند گفتند جناب عیسی این قبری که گفتی پارسال عذابش میکردند امسال هم عذاب می کنند ؟ حضرت نگاه کرد فرمود: نه تمام شد. چطور شد تبصره خورد عفو خورد؟ فرمود کانَ لهو ولدُُ، یک پسری داشت اَصلِح طریقه و آواء یتیماً، دوتا کار کرد گفت خدایا ثوابش به روح پدرم ؛ یکی جادهای را برای مردم ساخت یک جاده خرابی بود اصلاحش کرد یکی هم یتیمی را سرپرستی کرد گفت ثوابش به روح پدرم و لذا عذاب از او برداشته شد. کسانی که امواتتان فوت کردهاند صبحهای جمعه روح اموات می آید به دنیا.
شیخ عباس قمی در منازل الاخره نوشته: یک دوستی داشتیم یک مثال قشنگی می زد می گفت زندانی ها جمعه ها ملاقات دارند یا یک روزهای خاص ملاقات می آیند خانواده چیزهایی برایشان میآورند غذایی پسته ای بادامی می آورند وقتی می آید توی زندان شاد هست می گوید خانمم آمد احوالم را پرسید هدیه برایم آورد فلان لباس برای ما آورد میگفت بعضی زندانی ها توی زندان زانوی غم بغل می گیرند می گویم چی هست ؟ میگویند ما که ملاقاتی نداشتیم فلانی زنش آمده بود دخترش آمده بود ما ملاقات نداشتیم نه کسی چیزی آورد . ایشان مثال قشنگی می زد می گفت صبحهای جمعه روح اموات آزاد هست میآیند به دنیا برمیگردند در عالم برزخ دور هم می نشینند.
من هم دخترم برایم قران خواند من هم پسرم برایم صدقه داد دو رکعت نماز استغفار، بعضی از این اموات زانوی غم بغل می گیرند که کسی به یادمان نبود در روز جمعه لواسان بودند بعضی ها فلان جا بودند اصلاً کسی یادم نکرد لذا روز جمعه یاد اموات کنید ولو با یک فاتحه یا یک صلوات بر محمد و آل محمد. رابطه با اولاد وجود مقدس حضرت زهرا سلام الله علیها گاهی برای امام حسن شعر می خواند، اشبه اَباکَ یا حسن، پسرم شبیه پدرت علی باش ، و اخلع عن الحق الرسن، شعر هایش هم مفهوم دارد از حق دفاع کن پیرو حق باش. گاهی با این ها بازی می کرد به اینها خط یا مسابقه می داد بینشان قضاوت میکرد. هرشب امام حسن را به مسجد می فرستاد سخنرانی پیغمبر را گوش کند بیاید برای مادرش نقل کند. این هم رابطه با فرزند.
سوم رابطه با همسر. ما یک موجود اجتماعی هستیم باید وظیفه مان را راجع به پدر و مادر اولاد همسر همسایه اینها را میگویند حقوق اجتماعی شهروند محیط زیست و حیوانات .
به پیغمبر خدا گفتند یک خانوم یک گربه را زندانی کرد مرغ خورده بود گوشت خورده بود یا جوجه دزدیده بود به خاطر این که از دستش عصبانی شده بود حبس کرد تا اینکه این گربه از گرسنگی مُرد . پیغمبر فرمود: در قیامت همینطور حبسش میکنند به خاطر اینکه گربهای را عذاب داد. ما نمیتوانیم بیتفاوت باشیم نسبت به همه ی اطرافمان .
شما ببینید حضرت زهرا این اواخر خادم داشت یک روز خادم کارِ خانه را میکرد حضرت استراحت میکرد یک روز حضرت زهرا کار خانه را انجام میداد خادم استراحت می کرد . یعنی نسبت به حقوق خادم انقدر اهمیت می داد .
خود حضرت زهرا سلام الله علیها امشب وقتی وصیت کرد خیلی عجیب هست ایشان اموالی داشت اینکه میگوییم برای آخر عمرش بود وضعشان بهتر شد مثلاً یک یهودی به نام مخیریق در جنگ احد آمد خدمت پیغمبر مسلمان شد رفت توی اُحد شهید شد هفت باغ داشت اینها را به پیامبر اکرم بخشید فساتین سبعه** باغ های هفتگانه . پیغمبر هم همه هفت باغ را به حضرت زهرا بخشید اوضاع بهتر شده بود مخصوصاً سالهای آخر.
حضرت زهرا امشب که از دنیا می رفت یکی از چیزهایی که وصیت کرد همین هفت باغ بود فرمودند : علی جان این بعد از من مال شما و مال حسن و حسینم و یکی یکی بچههایم تا آخر در اختیار اولاد من باشد از این باغ استفاده کنید. صندوقچه ای داشت چیزهای با ارزش توش بود الان هم خانم ها دارند منتها هر زمانی ارزشش فرق می کند وسایل آن زمان بود، صندوقچه را حضرت فرمود بیاورید این را بدهید به دختر اباذر دختر اباذر مادر نداشت یعنی تا این حد در وصیت نامه هایش، نه بالاتر برایتان بگویم: زنهای پیغمبر زنده بودند، پیغمبر از دنیا رفته بود ام سلمه بود حتی بعضی زن هایی که رابطه شان با حضرت زهرا خیلی خوب نبود حضرت برای تک تک این ها وصیت کرد که بهشان اموال بدهند حتی استثنا هم نکرد . در وصیت نامهاش برای زنان پیغمبر وصیت کرد برای دختر اباذر وصیت کرد، ببینید اینها همان بحث روابط اجتماعی هست.
نسبت به همسر، چقدر وجود مقدس صدیقه طاهره علاقه مند به حضرت امیر بود !
خدایا مارا از زهرا و اولادشان جدا مگردان
خدایا ما را پیرو آن ها و مشمول شفاعتشان قرار بده.
السلام علیک یا فاطمه الزهرا
شب آخر عمر زهرای مرضیه سلام الله علیها است مثل فردایی آفتاب عمر فاطمه در جوانی غروب کرد یگانه دختر پیغمبر با چهار تا بچه ی صغیر زندگی را ترک کرد. اما او رفت مگر داغ علی تمام شد ؟مگر قصه امام حسن و امام حسین تمام شد؟ مگر این آثار تمام شد؟ همین طور در مدینه یک روز ابن عباس می گوید من در مدینه یک سوالی از حضرت علی کردم تا آخر عمرم پشیمان شدم این چه حرفی بود زدم ؟ داشتیم باهم قدم می زدیم گفتم آقا من یک سوالی دارم این پسر عموی خلیفه دوم قنفذ چرا این فرماندار ها و استاندار ها عوض شدند اما این روی پستش ماند حقوقش هم اضافه شد؟ تا نام قنفذ را آوردم دیدم آقا سر به دیوار گذاشت بلند بلند گریه کرد فرمود می دانی چرا ؟ چون مادرتان زهرایمان را زد، مزد زدنِ فاطمه را دریافت کرد، ولی این آثار را نمی شود دور کرد مگر می شود ؟
شما ببینید از شما می پرسم صبر امام حسین چه قدر زیاد است که خیلی در زیارت ناحیه می خوانیم ملائکه آسمان از صبر امام حسین تعجب کردند ولی وقتی به امام صادق میگویند صبورترین صبور ها در این عالم کی هست؟ می فرماید جدم امیرالمومنین از همه صبورتر بود . آقا ۲۵ سال قاتل همسرت را ببینی دشمنانش را ببینی در پستشان هستند بلکه بالاتر می روند برای او بلکه برای امام حسن هم سخت بود. در مجلس معاویه یک جملهای گفت این جمله اگر معنا شود آدم را آتش می زند، رو کرد به مغیره گفت مغیره تو جزو آنها یی بودی که مادر مرا خون آلود کردی انت الذی ضربت امّی ادمیتُ ، ادمیتُ از دَم می آید .زمانی که مادرم را زدی ظلمی به من شد که چهل سال بعد از آن با دیدن مغیره حسن گریه میکند .خیلی سخت هست.
من یک دوستی داشتم کرمانشاه چند سال قبل رفتم بهشان سر بزنم، پسرش از دنیا رفت یک بچه ۱۸ ساله داشت که روز اول مهر آمده بود برود دانشگاه ماشین زده بود و مُرد خیلی ناراحت بود مخصوصاً آن سال که من رفتم یک سال گذشته بود. رفتیم منزلشان تسلیت بگوییم دیدم یک اتاق هست در قفل هست گفت حاج آقا می دانید چه اتاقی هست ؟ گفتم نه گفت این اتاق پسرم هست یک سال پا داخلش نگذاشتم نگاهم به کتابها و لباسهایش میافتد به وسایل ورزشی اش میافتد یکسال هست کلید این اتاق را برداشتم مادرش نگاهش به وسایل این بچه نیافتد اهل روضه گرفتند من چه می گویم !
علی با این در و دیوار چه کند؟ مگر می شود اینها را از جلوی چشم بچه ها برداشت؟ هر وقت می آیند نگاهشان به این در و دیوار میافتد یاد مصیبت های مادر میافتند
ای خوش آن روزی که ما در خانه مادر داشتیم
دیده از رخسار روی او منوّر داشتیم
هرکسی جسم عزیزش روز بردارد ولی
ما که جسم مادر خود را به شب برداشتیم
علی هم میسوخت . خدا رحمت کند مرحوم غروی اصفهانی را میگوید : سه تا اثر فاطمه از خودش باقی گذاشت: الباب و الجدار و الدِّماء، یکی در بود یکی دیوار بود یکی خون های روی در و دیوار بود.